mobirise.com Mobirise v3.11.1
https://mobirise.com/

De uitslag

juli 1st, 2010

Na een lange 3,5e week van bijkomen, werk inhalen en nieuw werk aannemen is er dan eindelijk weer tijd voor clickburg-zaken. En natuurlijk bestaat dat uit het, zij het inderdaad behoorlijk laat in deze vluchtige tijden, posten wie de winnaars zijn.


Cartoon

Hallie Lama van Hallie Lama


Epic

Curtain Call van Tsetsuna


Gag

Cartoondiarree van Michiel van de Pol 

met een eervolle vermelding voor Ype en Willem van Ype Driessen en Willem Stam


Uiteraard ook applaus voor de overige genomineerden. Wie geintresseerd is in het jury-rapport kan hier terecht.

[Historie] Prijzen

Hoewel de Clickies pas aan hun 4e editie toe zijn, kennen ze een opmerkelijke historie qua beloning voor de winnaars. In dit stuk blikken we terug op deze zaken en kijken we vooruit naar de toekomst.


Het begon allemaal op 1 mei 2005, toen de allereerste Clickies werden uitgereikt. De winnaars waren afwezig, maar dat gold niet voor hun beloning. Om de winnaars een gevoel van overwinning te geven, besloot men tot typische voetbalbekers. “Tegelijk waren die protserige bokalen natuurlijk heerlijk over the top, dat was een bewuste keuze,” vertelt toenmalig juryvoorzitter Jeroen Mirck in een reactie. De bekende (strip)journalist overhandigde later aan Jean-Marc van Tol zijn beker op het podium van het Stripfestijn Dordrecht. Dit deed hij samen met Clickburg-voorzitter René van Densen, die eerder al de andere prijswinnaars hun bokaal overhandigde.

Het jaar erop werd Clickburg 2006 afgelast. Ondanks dat werden de Clickies uitgereikt, en wel op de Grote Markt van Haarlem tijdens de tweejaarlijkse Stripdagen. Directeur van het festival Joost Pollmann wilde de uitreiking graag laten aansluiten op de festiviteiten. Aangezien de Stripdagen-huisstijl werd ontworpen door collectief Lamelos werd hen dus ook gevraagd de bokalen ditmaal te ontwerpen. Hierover vertelt Mirck het volgende:

“Mijn contacten met hen waren heel inspirerend: de mannen hadden meteen een goed idee, maar lieten nog even in het midden wat dat precies was. Uiteindelijk kwamen ze met expressief beschilderde joysticks op de proppen. Prachtige prijzen, ik had er graag zelf eentje gewonnen. De winnaars dat jaar waren er ook heel blij mee. En zeg nou zelf: een échte Lamelos op de schoorsteenmantel, wie wil dat nou niet?”

De prijsuitreiking werd één groot feest, waarvoor zelfs mensen uit het buitenland naar Nederland overkwamen. Haarlem was zonovergoten en het werd een zeer memorabele uitreiking. De dag erna zou juryvoorzitter Mirck echter op een zonnig terras tot de conclusie komen dat hij zijn stripactiviteiten ging minderen. Hij was klaar met verslag doen van het laatste stripnieuws… én met de Clickies.

Het was Tom Hamoen die besloot het stokje over te nemen, gesteund door Jeroen Jager. Gewoon om te laten zien dat de prijzen ook zonder Mirck doorgang konden vinden. De plaats had hij al direct in zijn hoofd: bij gebrek aan een festival als Haarlem in 2007 moesten het de Stripdagen in Houten worden, waar hij het jaar ervoor met veel plezier aan had meegewerkt. De verdere verhalen daarover komen later nog wel aan bod, maar ook hier was een prijs nodig. Want zeg nou zelf: Wat is een prijsuitreiking zonder prijs?

De prijs van 2007Na heel veel nadenken en zelfs dromen kwam Jeroen Jager plots met het idee voor een bouwplaat als bokaal. Dit idee leidde tot een mooie prijs, waarop vooral positief en met gevoel voor humor werd gereageerd. Zo barstte de zaal in een vrolijk lachen uit toen voorzitter Tom Hamoen met de woorden “Die prijs mogen jullie zelf in elkaar zetten” de bouwplaat op het scherm toverde. Op het Clickburg-forum kwamen reacties als “Is dat een grap, die Clickie?” (Nabaal), “Dat zegt ie nou.” (René van Densen op Hamoens reactie dat de bouwplaat ook kon worden ingelijst) en een prachtige tekening van Kristof Spaey (Pulp DeLuxe).

En nu is het afwachten… Afwachten wat de jury dit jaar uit zijn hoge hoed tovert en waarmee de prijswinnaars deze keer naar huis gaan. Kom jij langs om het te aanschouwen? De Clickies 2010 worden op zaterdag 5 juni om 14:00 uitgereikt in de Vishal te Haarlem. Tot dan!

[persbericht] Genomineerden prijzen voor internetstrips bekend gemaakt

Bekende en minder bekende jonge stripmakers genomineerd


Vandaag zijn de nominaties voor de Clickburg Webcomic Awards, de prijzen voor de beste internetstrips uit de Benelux, bekendgemaakt. De zogenaamde ‘Clickies’ worden zaterdag 5 juni om 14.00 uur uitgereikt in de Vishal in Haarlem als onderdeel van de Stripdagen Haarlem. Er zijn dit jaar prijzen in de categorieën Cartoon, Epic en Gag. Tot de genomineerden behoren onder meer striptekenaars Lectrr, Reinder Dijkhuis en Michiel van de Pol.


De ‘Clickies’ bekronen de beste webcomics: strips die hun eerste publicatie op internet kennen. Dit jaar heeft de jury de nominaties verdeeld over 3 categorieën: Epic voor de beste verhalende webcomic, Gag voor de beste humoristische webcomic en Cartoon voor de beste cartoons. Met de keuze voor deze drie categorieën keert de jury terug naar de oorsprong van de prijs, die tijdens de eerste editie in 2005 ook deze categorieën kende.


De genomineerden voor de Clickburg Webcomic Awards 2010 zijn in alfabetische volgorde:


Cartoon

Bandirah (Bandirah) - http://www.bandirah.com

Lectrr (Lectrr) - http://www.nu.nl/lectrr

Seven’s Heaven (Metin Seven) - http://www.nu.nl/sevensheaven

Walhallie (Hallie Lama) - http://hallielama.blogspot.com


Epic

Chasing the Sunset (Alien & Mithandir) - http://www.fantasycomic.com

Curtain Call (Setsuna) - http://www.curtain-call.nl

Lizzy (Remco Ketting) – http://comics.cyberneticevilstudios.com

Rogues of Clwyd-Rhan (Reinder Dijkhuis) – http://www.rocr.net


Gag

Hogwashed (Frank Hollander) – http://www.gocomics.com/hogwashed

Louis de Leguaan (Stephan Brusche) - http://www.versgeperst.com/rubriek/strip

Michiel’s Cartoondiarree (Michiel van de Pol) - http://www.cartoondiarree.nl

Ype & Willem (Ype Driessen & Willem Stam) - http://www.fotostrips.nl


Voor zowel de Vlaamse cartoonist Lectrr (pseudoniem van Steven Degryse) als voor de tekenaars Remco Ketting en Reinder Dijkhuis is dit hun tweede Clickie-nominatie. Voor Dijkhuis betekent het zelfs zijn tweede nominatie met zijn strip Rogues of Clwyd-Rhan. Stephan Brusche ziet zich voor de derde keer genomineerd; in 2006 wist hij zijn nominatie te verzilveren. Alle overige kanshebbers zijn voor het eerst genomineerd. De opvallendste nieuwkomer hierbij is het duo Ype Driessen en Willem Stam, dat sinds 2007 vier maal per week een fotostrip op internet publiceert.


De Clickburg Webcomic Awards zijn een initiatief van Stichting Clickburg, dat zich sinds 2005 ten doel stelt het fenomeen webcomics te promoten. De jury voor deze deze vierde editie bestaat uit Klaas Knol van stripwinkel Lambiek, striptekenaar/illustrator/vormgever Jeroen Jager, schrijfster/journaliste Natasja van Loon en scenarist/recensent Johan de Rooij. Het voorzitterschap is voor de tweede keer in handen van stripliefhebber Tom Hamoen.


Met trots presenteren wij…

Jurylid Jeroen Jager maakte deze prachtige poster voor de uitreiking van aanstaande zaterdag. Je zult ‘m vanaf vandaag of morgen kunnen zien hangen in de Vishal en vanaf vrijdag op verschillende locaties in Haarlem. Ook stellen wij hem beschikbaar als download op A3 formaat en wel hier.

Voor die mensen die het nog niet gezien hadden…

…een stukje over de Clickies in het programmaboek van de Stripdagen Haarlem.



Pagina 5 op papier, pagina 3 in de online versie

De rest van het programmaboek is hier te vinden.