Juryrapport

Juryrapport Clickburg Webcomic Awards 2010

Het is 5 juni 2010, de dag dat we voor de vierde maal de Clickburg Webcomic Awards uitreiken. Voor de duidelijkheid: de Clickburg Webcomic Awards, of Clickies, zijn de prijzen voor de beste strips die hun oorsprong op internet vinden. Ze werden in 2005 door journalist Jeroen Mirck bedacht voor de Stichting Clickburg, de stichting die zich inzet om het medium webcomic te promoten.

Dit jaar gaan we terug naar de roots van de prijzen en reiken de Clickies uit in de drie oorspronkelijke categorieën: Cartoon, Epic en Gag. In al deze categorieën zijn 4 titels uit het Nederlands taalgebied gekozen. Bij het bepalen van de genomineerden viel de hoge kwaliteit van alle strips op, maar ook het feit dat de longlist, bestaande uit alle webcomics uit Nederland en Vlaanderen, ditmaal aanmerkelijk korter was. Bovendien bood deze weinig nieuwe namen: van alle genomineerden passeerden de meesten al eerder de revue bij vorige prijsuitreikingen.

Ook bij het bepalen van de prijzen is teruggegrepen op de eerste editie van de Clickburg Webcomic Awards: destijds waren dit grote prijzenbekers uit de bekerwinkel, nu is gekozen voor bekers van een kleiner, maar wellicht toepasselijker formaat.

De jury bestond dit jaar uit vijf personen, die elk een andere rol in het striplandschap vervullen. Om te beginnen is daar Klaas Knol, welbekend van stripwinkel Lambiek in Amsterdam en onlangs nog winnaar van de Hal Foster Award. Daarnaast kregen we hulp van Johan de Rooij, freelance scenarist en hoofdredacteur van stripblad De Lijn. Maar ook schrijfster en journaliste Natasja van Loon, die tijdens de uitreiking helaas niet aanwezig kan zijn, was lid van de jury. Dan hebben we nog Jeroen Jager, de tekenaar/illustrator/vormgever die samen met de voorzitter het initiatief nam voor de terugkeer van de Clickies. Die voorzitter ten slotte is Tom Hamoen, stripliefhebber en zoals hij zelf wel eens grapt “bekender dan hij eigenlijk denkt”. Daarnaast is hij op vele plekken in de stripwereld werkzaam als vrijwilliger.

Onder Hamoens leiding heeft de jury de webcomics beoordeeld op de volgende punten:

 1. De leesbaarheid van de strips in het algemeen
 2. Het tekenwerk van de strips
 3. De website waar de strips worden gepubliceerd
 4. De toegankelijkheid van de strips
 5. De ‘doorleesbaarheid’ van de strips

Daarnaast golden voor elke categorie specifieke beoordelingspunten. Zo is bij de categorieën Cartoon en Gag uiteraard ook op de humor gelet, terwijl bij Epic in het bijzonder naar het verhaal werd gekeken.

Dan gaan we nu over tot de eigenlijke prijsuitreiking per categorie, te beginnen met Cartoon.

De genomineerden in de categorie Cartoon zijn:

Bandirah door Bandirah – http://www.bandirah.com
Met enige regelmaat verrast tekenaar Bandirah de lezer met messcherpe en gedurfde cartoons die inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen. De teksten zijn ijzersterk, de tekenstijl is er een waar je van moet houden.

Lectrr door Lectrr – http://www.nu.nl/lectrr
Lectrr is al jarenlang een vaste waarde in stripland. Voor diverse media maakt hij verschillende cartoons en strips. Hier is hij genomineerd voor zijn dagelijkse werk op de populaire nieuwswebsite nu.nl. Als geen andere Vlaming weet hij dagelijks het Nederlandse nieuws te vertalen naar een doorgaans geslaagde grap in zijn bekende tekenstijl.

Seven’s heaven door Metin Seven – http://www.nu.nl/sevensheaven/
Voordat Lectrr dagelijks voor nu.nl tekende, maakte Metin Seven op zijn computer een digitaal kunstwerkje voor nu.nl . Tegenwoordig doet hij dat nog voor de weekendeditie van de nieuwswebsite. En, eerlijk is eerlijk, dat doet hij niet onverdienstelijk met vaak vindingrijke visuele vondsten. Hoewel de grappen goed zijn, ontbreekt het de cartoons volgens de jury echter aan persoonlijkheid of ziel.

Walhallie door Hallie Lama – http://hallielama.blogspot.com
Net zoals Lectrr en Bandirah is Hallie Lama niet alleen een schuilnaam, maar ook een vaste waarde in het striplandschap. Met zijn zwierige en schilderachtige tekenstijl produceert hij dagelijks een authentieke en persoonlijke cartoon waarin hij meer dan eens zelf de hoofdrol speelt. Wanneer deze klaar is gebruikt hij als een van de weinige webcomic-makers internet-kanalen als Facebook, Twitter en Hyves om het publiek hiervan op de hoogte te stellen.

De Clickburg Webcomic Awards 2010 in de categorie Cartoon gaat naar Walhallie door Hallie Lama.

Nu Hallie zijn prijs heeft gewonnen, kunnen we door met de volgende categorie: de Epic Clickie voor de beste verhalende webcomic. Hierbij wil de jury opmerken dat zij het betreurt dat het aanbod in deze categorie zeer klein van aantal is.

Een aantal vaste krachten houdt het echter gelukkig al lang vol wel langere internet-strips te maken en af en toe is er toch ook nieuwe aanwas. Gezien de grote opkomst van manga-tekenaars in Nederland en Vlaanderen valt bovendien ook op dat deze groep nog maar weinig gebruik lijkt te maken van de publicatiemogelijkheden op internet.

De genomineerden in de categorie Epic zijn:

Chasing the Sunset van Alien en Mithandir – http://www.fantasycomic.com
Op zoek naar een vader laten schrijver Mithandir en tekenaar Alien hun hoofdpersonages door een fantasievolle wereld reizen. Dit uitgangspunt biedt genoeg voor een boeiend verhaal, maar toch lijken de mogelijkheden door de auteurs niet volledig te worden benut. De tekeningen zijn vrij vlak en het verhaal kende in eerste instantie een te hoog tempo, hetgeen inmiddels gelukkig wat is afgezwakt. Desondanks had de jury moeite met de doorleesbaarheid van de strip.

Curtain Call door Setsuna – http://www.curtain-call.nl
Tekenares Setsuna, pseudoniem voor Nicolle Lamerichs, maakt een vrouwelijke online graphic novel over een poppenspeelster die in de cel is beland en van daaruit haar verhaal vol liefde en poppen vertelt. Lamerichs zet dit verhaal neer in een kleurrijke en aangenaam zwierige stijl.

Lizzy door Remco Ketting – http://comics.cyberneticevilstudios.com
Drie jaar geleden betoverde Ketting de jury met zijn interactieve strip Lizzy. Inmiddels heeft hij het universum rond deze vrouwelijke stripheld uitgebreid met een spin-off rond het personage Finnie. Het verhaal is verrassend en goed getekend. Een minpunt vond de jury echter dat de website sinds 2007 niet verbeterd is en nog altijd sterk leunt op Flash, waardoor deze spin-off niet rechtstreeks te benaderen is.

Rogues of Clwyd-Rhan door Reinder Dijkhuis – http://www.rocr.net
Rogues of Clwyd-Rhan, hierna afgekort tot ROCR, begon 10 jaar geleden als een geïnkte, humoristische fantasy-webcomic. Tegenwoordig wordt de strip in schetserig grijs getekend en is van een eenvoudig verhaal over een groep krijgers geëvolueerd tot een epos dat over meerdere hoofdstukken en verhaallijnen verteld wordt. Het enorme archief is indrukwekkend, maar tegelijkertijd voor de nieuwe lezer ook een mogelijk obstakel.

De winnaar van de Clickburg Webcomic Award in de categorie Epic is Curtain Call door Setsuna.
Daarmee zijn we aangekomen bij de laatste categorie, namelijk Gag. De genomineerden in deze categorie zijn:

Hogwashed door Frank Hollander – http://www.gocomics.com/hogwashed
Frank Hollander is een pseudoniem van Frans Hasselaar, chef van de tekenafdeling van het weekblad Donald Duck. In Hogwashed laat hij een kikker, een eend en een varkentje korte avonturen beleven. Deze avonturen gaan over de liefde, raadsels in het leven en wat al niet meer. Hollander tekent en schrijft in een vetrouwde stijl, die sterk doet denken aan de Amerikaanse krantenstrips van weleer.

Louis de Leguaan door Stephan Brusche – http://www.versgeperst.com/rubriek/strip
Tekenaar Stephan Brusche zou inmiddels een stempelkaart moeten krijgen, want als enige is hij hiermee voor de derde keer genomineerd voor een Clickie. In 2006 wist hij zijn nominatie te verzilveren, wellicht vetrekt hij dit weekend weer uit Haarlem met een prijs. Ditmaal is hij genomineerd voor Louis de Leguaan, over een leguaan en een vogel die allerlei komische dingen meemaken. Brusche brengt dit op een uitzonderlijke wijze in beeld: de lezer leest de strips door met de muis over de plaatjes heen te gaan. Voor de leek is dit echter niet meteen duidelijk, waardoor de strip aanvankelijk een kunstzinnige uiting lijkt. Maar wie achter de magie van de strip komt, ontdekt een wereld waarin de grenzen van de gewone strip worden overschreden en aansluiting wordt gezocht bij animatie.

Michiels Cartoondiarree door Michiel van de Pol – http://www.cartoondiarree.nl
Op onregelmatige basis post Stripstrijd-winnaar Michiel van de Pol strips op zijn website Cartoondiarree.nl. De ene keer gaan deze over hemzelf, de andere keer over auto’s met armen en weer een andere keer plaatst hij slechts een cartoon. Van de Pol tekent met een fijne lijn dik aangezette personages waardoor er een heerlijke spot van de strips uitgaat. Hierbij spaart hij ook zichzelf bepaald niet.

Ype + Willem door Ype Driessen en Willem Stam – http://www.fotostrips.nl
De fotostripmakers Ype en Willem timmeren stevig aan de weg met hun autobiografische fotostrip. Drie maal per week maken ze deze voor hun website, een vierde keer maken ze een interactieve klikstrip voor NRC.Next. Hun strips bestaan echter altijd uit grappen van vier plaatjes over de meest uiteenlopende onderwerpen, met een clou die je niet altijd ziet aankomen. De kwaliteit is gelikt en vrijwel constant hoog, wat erg knap genoemd mag worden gezien hun hoge productie.

De winnaar van de Clickburg Webcomic Awards 2010 in de categorie Gag was voor de jury erg lastig te bepalen. De jury twijfelde erg lang tussen twee genomineerden: enerzijds Ype + Willem en anderzijds Cartoondiarree. Beide strips zijn kwalitatief zeer goed, maar verschillen ook enorm van elkaar. Dit verschil is zo groot dat wellicht zelfs gesproken zou kunnen worden van twee verschillende subcategorieeen binnen de categorie Gag. In het juryberaad werd dit verschil vergeleken met het verschil tussen de publieke omroep en de commerciële zenders.

Na lang beraad heeft de jury echter toch gekozen voor de strip die zich onderscheidt door een grotere gevarieerdheid. De Clickburg Webcomic Award in de categorie Gag gaat dan ook naar Cartoondiarree door Michiel van de Pol. Een eervolle vermelding is er voor Ype + Willem door Ype Driessen en Willem Stam.

Dit was de uitreiking van de Clickburg Webcomic Awards 2010. Graag bedanken we iedereen die hier is gekomen en feliciteren we de winnaars. In het bijzonder bedankt de juryvoorzitter Alfred Eichholtz, gastcurator van de tentoonstelling in de Vishal, festivaldirecteur Joost Pollmann, Marissa Evers van de Stripdagen Haarlem en onze eigen webhostingbeheerder Berend Wouda.  Hartelijk dank en tot de volgende keer!

Tom Hamoen
Juryvoorzitter Clickburg Webcomic Awards 2010

Zaterdag 5 juni 2010

Delen:
 • Print
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Add to favorites
 • eKudos
 • email
 • Hyves
 • LinkedIn
 • MSN Reporter
 • MySpace
 • NuJIJ
 • RSS
 • Twitter

One Response to “Juryrapport”

 1. [...] ook applaus voor de overige genomineerden. Wie geintresseerd is in het jury-rapport kan hier [...]

Leave a Reply