Archive for the ‘Stripdagen Haarlem’ Category

[persbericht] Genomineerden prijzen voor internetstrips bekend gemaakt

maandag, mei 31st, 2010

Bekende en minder bekende jonge stripmakers genomineerd

Vandaag zijn de nominaties voor de Clickburg Webcomic Awards, de prijzen voor de beste internetstrips uit de Benelux, bekendgemaakt. De zogenaamde ‘Clickies’ worden zaterdag 5 juni om 14.00 uur uitgereikt in de Vishal in Haarlem als onderdeel van de Stripdagen Haarlem. Er zijn dit jaar prijzen in de categorieën Cartoon, Epic en Gag. Tot de genomineerden behoren onder meer striptekenaars Lectrr, Reinder Dijkhuis en Michiel van de Pol.

De ‘Clickies’ bekronen de beste webcomics: strips die hun eerste publicatie op internet kennen. Dit jaar heeft de jury de nominaties verdeeld over 3 categorieën: Epic voor de beste verhalende webcomic, Gag voor de beste humoristische webcomic en Cartoon voor de beste cartoons. Met de keuze voor deze drie categorieën keert de jury terug naar de oorsprong van de prijs, die tijdens de eerste editie in 2005 ook deze categorieën kende.

De genomineerden voor de Clickburg Webcomic Awards 2010 zijn in alfabetische volgorde:

Cartoon
Bandirah (Bandirah) - http://www.bandirah.com
Lectrr (Lectrr) - http://www.nu.nl/lectrr
Seven’s Heaven (Metin Seven) - http://www.nu.nl/sevensheaven
Walhallie (Hallie Lama) - http://hallielama.blogspot.com

Epic
Chasing the Sunset (Alien & Mithandir) - http://www.fantasycomic.com
Curtain Call (Setsuna) - http://www.curtain-call.nl
Lizzy (Remco Ketting) – http://comics.cyberneticevilstudios.com
Rogues of Clwyd-Rhan (Reinder Dijkhuis) – http://www.rocr.net

Gag
Hogwashed (Frank Hollander) – http://www.gocomics.com/hogwashed
Louis de Leguaan (Stephan Brusche) - http://www.versgeperst.com/rubriek/strip
Michiel’s Cartoondiarree (Michiel van de Pol) - http://www.cartoondiarree.nl
Ype & Willem (Ype Driessen & Willem Stam) - http://www.fotostrips.nl

Voor zowel de Vlaamse cartoonist Lectrr (pseudoniem van Steven Degryse) als voor de tekenaars Remco Ketting en Reinder Dijkhuis is dit hun tweede Clickie-nominatie. Voor Dijkhuis betekent het zelfs zijn tweede nominatie met zijn strip Rogues of Clwyd-Rhan. Stephan Brusche ziet zich voor de derde keer genomineerd; in 2006 wist hij zijn nominatie te verzilveren. Alle overige kanshebbers zijn voor het eerst genomineerd. De opvallendste nieuwkomer hierbij is het duo Ype Driessen en Willem Stam, dat sinds 2007 vier maal per week een fotostrip op internet publiceert.

De Clickburg Webcomic Awards zijn een initiatief van Stichting Clickburg, dat zich sinds 2005 ten doel stelt het fenomeen webcomics te promoten. De jury voor deze deze vierde editie bestaat uit Klaas Knol van stripwinkel Lambiek, striptekenaar/illustrator/vormgever Jeroen Jager, schrijfster/journaliste Natasja van Loon en scenarist/recensent Johan de Rooij. Het voorzitterschap is voor de tweede keer in handen van stripliefhebber Tom Hamoen.

Met trots presenteren wij…

zondag, mei 30th, 2010


Jurylid Jeroen Jager maakte deze prachtige poster voor de uitreiking van aanstaande zaterdag. Je zult ‘m vanaf vandaag of morgen kunnen zien hangen in de Vishal en vanaf vrijdag op verschillende locaties in Haarlem. Ook stellen wij hem beschikbaar als download op A3 formaat en wel hier.

Voor die mensen die het nog niet gezien hadden…

vrijdag, mei 28th, 2010

…een stukje over de Clickies in het programmaboek van de Stripdagen Haarlem.

Pagina 5 op papier, pagina 3 in de online versie

De rest van het programmaboek is hier te vinden.