Archive for the ‘historie’ Category

[Historie] Prijzen

woensdag, juni 2nd, 2010

Hoewel de Clickies pas aan hun 4e editie toe zijn, kennen ze een opmerkelijke historie qua beloning voor de winnaars. In dit stuk blikken we terug op deze zaken en kijken we vooruit naar de toekomst.

Het begon allemaal op 1 mei 2005, toen de allereerste Clickies werden uitgereikt. De winnaars waren afwezig, maar dat gold niet voor hun beloning. Om de winnaars een gevoel van overwinning te geven, besloot men tot typische voetbalbekers. “Tegelijk waren die protserige bokalen natuurlijk heerlijk over the top, dat was een bewuste keuze,” vertelt toenmalig juryvoorzitter Jeroen Mirck in een reactie. De bekende (strip)journalist overhandigde later aan Jean-Marc van Tol zijn beker op het podium van het Stripfestijn Dordrecht. Dit deed hij samen met Clickburg-voorzitter René van Densen, die eerder al de andere prijswinnaars hun bokaal overhandigde.

van Tol, Mirck en de Clickie

van Tol, de Clickie en Mirck

Het jaar erop werd Clickburg 2006 afgelast. Ondanks dat werden de Clickies uitgereikt, en wel op de Grote Markt van Haarlem tijdens de tweejaarlijkse Stripdagen. Directeur van het festival Joost Pollmann wilde de uitreiking graag laten aansluiten op de festiviteiten. Aangezien de Stripdagen-huisstijl werd ontworpen door collectief Lamelos werd hen dus ook  gevraagd de bokalen ditmaal te ontwerpen. Hierover vertelt Mirck het volgende:

Mijn contacten met hen waren heel inspirerend: de mannen hadden meteen een goed idee, maar lieten nog even in het midden wat dat precies was. Uiteindelijk kwamen ze met expressief beschilderde joysticks op de proppen. Prachtige prijzen, ik had er graag zelf eentje gewonnen. De winnaars dat jaar waren er ook heel blij mee. En zeg nou zelf: een échte Lamelos op de schoorsteenmantel, wie wil dat nou niet?

De prijsuitreiking werd één groot feest, waarvoor zelfs mensen uit het buitenland naar Nederland overkwamen. Haarlem was zonovergoten en het werd een zeer memorabele uitreiking. De dag erna zou juryvoorzitter Mirck echter op een zonnig terras tot de conclusie komen dat hij zijn stripactiviteiten ging minderen. Hij was klaar met verslag doen van het laatste stripnieuws… én met de Clickies.

Het was Tom Hamoen die besloot het stokje over te nemen, gesteund door Jeroen Jager. Gewoon om te laten zien dat de prijzen ook zonder Mirck doorgang konden vinden. De plaats had hij al direct in zijn hoofd: bij gebrek aan een festival als Haarlem in 2007 moesten het de Stripdagen in Houten worden, waar hij het jaar ervoor met veel plezier aan had meegewerkt. De verdere verhalen daarover komen later nog wel aan bod, maar ook hier was een prijs nodig. Want zeg nou zelf: Wat is een prijsuitreiking zonder prijs?

De prijs van 2007Na heel veel nadenken en zelfs dromen kwam Jeroen Jager plots met het idee voor een bouwplaat als bokaal. Dit idee leidde tot een mooie prijs, waarop vooral positief en met gevoel voor humor werd gereageerd. Zo barstte de zaal in een vrolijk lachen uit toen voorzitter Tom Hamoen met de woorden “Die prijs mogen jullie zelf in elkaar zetten” de bouwplaat op het scherm toverde. Op het Clickburg-forum kwamen reacties als “Is dat een grap, die Clickie?” (Nabaal), “Dat zegt ie nou.” (René van Densen op Hamoens reactie dat de bouwplaat ook kon worden ingelijst) en een prachtige tekening van Kristof Spaey (Pulp DeLuxe).

En nu is het afwachten… Afwachten wat de jury dit jaar uit zijn hoge hoed tovert en waarmee de prijswinnaars deze keer naar huis gaan. Kom jij langs om het te aanschouwen? De Clickies 2010 worden op zaterdag 5 juni om 14:00 uitgereikt in de Vishal te Haarlem. Tot dan!